XVIII. Paprikás Ételek Főzőversenye – Idén először „naplopással”
2014. szeptember 08.,hétfő 09:18 |A versenyhez látványos programelemek kapcsolódnak. Így idén is sor kerül a paprikalovagok rendes évi seregszemléjére, és várhatóan az újoncavatás sem marad el, amint a Gasztronómiai Lovagok ünnepi felvonulására is sor kerül. A lovagi vándorkardot a Salgótarjáni Palóc Grill Egyesület szállítja a helyszínre – tavaly ugyanis nekik sikerült elhódítani. A megnyitó szombaton 10:00 órakor lesz a rendezvényszínpadon.
A versenyen ebben az évben is számos díj és elismerés találhat gazdára. A főzés a már megszokott módon zajlik majd. Ami újdonság: a főételek mellett immár ételsorokkal is lehet nevezni. A legjobban sikerült étkek alkotóit számos különféle díjjal jutalmazzák, így a legjobb halászlé, vadétel, a legősibb Kárpát-medencei, vagy épp a leginnovatívabb recept, a legszebb tálalás, a legfinomabb paprikás egytálétel, de a legszebb portál és a legvidámabb csapat is díjat érdemel majd.
Aki ringbe akar értük szállni, a jelentkezési lapot, illetve a kötelezően leadandó recept formanyomtatványát itt töltheti le. Ugyanott megtalálható a nevezéshez és a versenyzéshez szükséges minden fontos tudnivaló is.
Az elkészült ételremekeket bárki meg is kóstolhatja – ehhez 500 forintos kóstolójegyet lehet majd válltani a helyszínen.
Az idei Paprikafesztivál nagy újdonsága viszont biztosan a hagyományteremtő szándékkal most először megrendezésre kerülő szürkemarha pörkölt főző verseny lesz, amelyről már írtunk bővebben is. Erre kifejezetten kalocsai lakosok illetve Kalocsán dolgozó személyek alkotta csapatokat várnak. A vállalkozó szelleműek a jelentkezési lapot letölthetik ide kattintva.
A bográcsokba a kalocsai határ legelőin hízott két ötmázsás bika húsa kerül majd a Kunság Kft. jóvoltából. A győztes jutalma a Kalocsa Város Legjobb Szürkemarha Pörköltfőző Mestere cím, valamint a hozzá járó ajándékok mellé egy díszes vándordíj is lesz, amelyet e cikk írójának már volt is módja megtekinteni. A díj egy kapitális szürkemarha bika szarvából készült, gyönyörű faragványokkal és fémműves díszítményekkel ékített kürt. Érdemes lesz érte harcba szállni!
Sőt, még egy városunkban sohasem látott újdonsággal is találkozhatunk: most lesz Kalocsán először „Naplopó”! Mi ez? Bemutató főzőcske, amelynek keretében tisztán napenergiával fogják elkészíteni az ételt, mégpedig egy a verseny szelleméhez méltóan pirospaprikával fűszerezett, batátából készült csemegét.
Hogyan? Mindenre választ kapunk a helyszínen!