Kalohírek

 

Térkő-anomália és majdnem fekete lyuk Kalocsán

2015. október 11.,vasárnap 09:14  |    (0)
Karsztjelenség, vagy földalatti robbantás eredménye lehet? A KSE Sporttelep mellett figyelt föl olvasónk a furcsa jelenségre.
Megosztás: 

Szólj hozzá!

Hónapok óta megfigyelhető a ritka természeti jelenség, amelynek okai egyelőre ismeretlenek.
A sporttelep majdnem teljesen új, Vörösmarty utcai parkolójában tűnt föl a látványosság, amely tudományos érdeklődés helyett inkább csak dühöt vált ki a hétvégi meccsekre autóval érkező, parkoló helyet nem találó drukkerekből.Az történt, hogy a parkoló közepén a térkövek egészen sajátos mintázatot vettek föl. A burkolat kissé meg is nyílt, aminek mindenképp megvan az az előnye, hogy esős időben az épp ide, középre lejtő, a környezeténél mélyebben fekvő parkolóból összefolyó víz könnyebben talál utat a talaj felé.
A víz parkolóból csak elszikkasztódni tud, tovább folyni nem, mert az utcában ugyan van csapadékvíz-elvezető csatorna, de ez a terület nincs rákötve a rendszerre, még lefolyó akna sincs kialakítva.A parkoló egyik sarkában mégiscsak van egy hely, ahol a víz összegyűlhet, ugyanis egy „VÍZMŰ” feliratú szalagkorláttal körbekerített, körülbelül egy méter mély gödör foglalja el a helyet, immár hónapok óta. Lehet, hogy ez is hozzájárult a parkoló megsüllyedéséhez.Jelenleg azt sem lelhet tudni, hogy a térkövezés sajátos mintája a süllyedés következtében alakult-e ki, vagy már eleve ilyen kreatív mintázattal épült ki a burkolat, a funkció mellett az esztétikum szolgálatába is állítva a parkolót, és így tulajdonképpen műszaki hiba helyett egy modern művészeti installációként, kisplasztikaként, a ma oly divatos street-art itteni manifesztációjaként kell-e tekintenünk rá.

Az viszont biztos, hogy az a kiásott gödör a tavaly megújult Sporttelep főbejáratától néhány méterre nincs jó helyen, csúnya is, balesetveszélyes is, és a helyet is foglalja a parkolóban. A jelek szerint egy csőtörést kellett itt elhárítani, ami sikerült is. De talány, hogy utána miért nem temették vissza a gödröt, és miért nem állították helyre a környezetet, akárkinek is lett volna a feladata ez.Mint ahogy az is kérdés, hogy legalább pótlólag mikor történik majd meg mindez, főleg most, hogy beköszöntött a szomorkás, esős őszi idő, amely az ilyen jellegű munkálatokat igencsak megnehezíti, ugyanakkor az ehhez hasonló, rendezetlen területek spontán „továbbfejlődéséhez” is nagymértékben hozzájárulhat.

Várjuk a fejleményeket, és azokról tájékoztatjuk olvasóinkat!


Hozzászólások

Szólj hozzá!

Blogok

Mit nézzünk ma a tévében?  Vasárnap, január 21.

Jim Jarmusch 2005-ben bemutatott Hervadó virágok (Galaxy, 21.00) című filmje a legendás rendezőtől megszokott módon lassú ritmusú, ám összetéveszthetetlenül [...]

Urbanista  Menő irodává alakították a villamosremízt

Eredetileg még a lóvasúthoz épült, de egy magyar reklámügynökség szellemesen átalakíttatta.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére