Fitten, egészség- és környezettudatosan – Bodnár Erikával beszélgettünk
2015. május 26.,kedd 12:12 |Közeledik a strandidő, ahogy nő a hőmérséklet úgy lesz a szoknya hossza és a nadrágok szára egyre rövidebb. Az alakformálás, az egészséges táplálkozás, és testünk ápolása évről évre ebben az időszakban kapja a legnagyobb hangsúlyt. A mit/hogyan természetesen ez esetben sem mindegy, érdemes tájékozódni. De honnan?
Amikor arról beszélgettünk a szerkesztőségi ülésünkön, hogy ki lenne az, aki egy személyben tud kérdéseinkre válaszolni, Erika neve az elsők közt merült fel.
Meg sem áll egész nap, állandóan mosolyog, szerény, de céltudatos, őszinte, két edzés között is pörög. Bátran lehet hozzá fordulni az edzéseken kívül is, mindenkinek igyekszik egyénre szabott tanácsot adni, legyen szó gyakorlatsorokról, táplálkozásról, vagy testápolásról.
A heti négy felnőtteknek, és négy gyerekeknek tartott aerobic óráján kívül a járás településeinek Egészségnapjain is megmozgatja a lakosságot hétről hétre. Tartott már edzést városi rendezvényeken, megizzasztotta a Kalocsai FC focistáit, de a ketrecharcos csapatnak is tudott újat mutatni. Állt már Tatarek Rezső mellett a színpadon több száz ember előtt, de mindezek ellenére folyamatosan képzi magát.
Ennyit bevezetésként Erikáról, akivel otthonában beszélgettünk. A későbbiekben az is kiderül, hogy miért mentünk házhoz.
– Hogyan vált életed részévé a sport?
– Korábban pufi voltam. Akkor még Egerben éltem, és ott mentem el az egyik barátnőm órájára. Az aerobic sokszínűségével és változatos mozgásprogramjaival azonnal belopta magát a szívembe. Mikor ő kismama lett, megkeresett, hogy szerinte ez nagyon fekszik nekem, átvehetném a csoportját. Ez motivált arra, hogy beiratkozzak egy tanfolyamra. Röviden, azóta ez az életem.
– Egerből hogyan vezetett az út Kalocsára?
– Egerből először Budapestre költöztem, ott egy fitness teremben dolgoztam, majd öt éve kerültem Kalocsára, és azóta itt élek. A jövőmet is itt képzelem el.
– Említetted, hogy korábban pufi voltál. Mondhatjuk, hogy küldetésednek érzed, hogy segíts a hasonló problémákkal küzdőknek?
– Igen, igyekszem. Korábban ingyenes edzéseket is tartottam a sporttelepen, ahol a barátok, ismerősök mellett bárki csatlakozhatott a csapathoz. Ezeken az alkalmakon sok olyan gyakorlatot is csináltunk, amelyeket otthon is könnyen el lehet végezni, bármilyen eszköz bevonása nélkül.
– Hogyan telik egy átlagos napod? Készülsz az edzésekre?
– Korán kelő vagyok, minden reggel sétálni viszem a kutyámat. Egy órát csavargunk, majd hazajövök, itthon tevékenykedem, és készülök az edzéseimre. Délutánonként aerobic foglalkozást tartok óvodában, iskolában és felnőtteknek is. Minden edzésre készülök, mert igyekszem változatos lenni, és zenét is mindig az adott típusú edzéshez választok.
– Milyen típusú edzéseket tartasz?
– Boksz, zsírégető, alakformáló, kondi step, intervall edzéseket, amelyek során arra törekszem, hogy minél több izomcsoportot megmozgassunk, és így az egész testet formáljuk. Emellett azt is fontosnak tartom, hogy mindig vigyek bele valami újdonságot, hogy az izomcsoportok ne szokjanak hozzá az egyfajta edzéshez, és szépen fejlődjenek.
– Szokták mondani: a sport nem csak a testet, hanem a lelket is formálja. Mi a véleményed erről?
– Teljesen egyetértek vele. A rendszeres sportolás önbizalmat ad, csökkenti a stresszt, javítja a koncentrációt, egészséges testképet ad és javít az életminőségünkön. Az egészséges életmód egyik alappillére a testmozgás, amelyet nem lehet elég korán kezdeni, ugyanakkor sosem késő elkezdeni.
Hozzáteszem az egészséges életmódhoz a megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás is elengedhetetlen. 70 %-ban ez határozza meg testünk állapotát.
– Mi jellemzi a te táplálkozásodat? Mit mesélne rólad a hűtőd?
– Nagyon sokat főzök. Imádom a leveseket, és ha például valamelyiket habarni kell, arra is odafigyelek, hogy milyen lisztet használok. Az alapanyagokat igyekszem igényesen, de pénztárcakímélően összeválogatni. Zöldséget, gyümölcsöket idényjelleggel a piacon, helyi termelőktől szoktam vásárolni. Sok húst és tejterméket fogyasztok, igyekszem odafigyelni, hogy csökkentett szénhidráttartalmú dolgokat vásároljak. Cukor sincsen itthon, helyette xilitet használok.
– Ez nagyon tudatos étkezésről tanúskodik. Ennyi mozgás mellett is szükséges a szigor?
– Természetesen. Nekem is nagyon oda kell figyelnem, hogy mit eszek meg. Persze én is emberből vagyok, imádom a csokoládét, vagy a hamburgert, szoktam ilyeneket is enni néha, már csak a tiltott gyümölcs ízéért is, de a hét többi napján akkor jobban odafigyelek. A mértékletességet szoktam hangsúlyozni, ha erről kérdeznek.
– Mennyire fogadják meg a tanácsaidat?
– Úgy érzem, megfogadják. Nagyon szuper, és egyre nagyobb a csapat. A lányok egymást is motiválják, segítünk egymásnak, megbeszéljük a tapasztalatokat, olykor egy-egy recept is gazdát cserél.
– Az edzés előtti és utáni evésnél, ivásnál milyen alapelveket érdemes szem előtt tartani?
– Napi két-három liter víz fogyasztására egyébként is feltétlenül szüksége van a szervezetünknek. A megnövekedett terhelés miatt edzés közben is elengedhetetlen a folyadékpótlás, mi is meg szoktunk állni 1-2 percre edzés közben, és természetesen utána sem szabad erről megfeledkezni. Ilyenkor az izotóniás ital is megoldás lehet.
Ami az edzés előtti étkezést illeti, fél-egy órával mindenképpen ajánlott egy kis szénhidrát bevitele. Nem kell nagy dologra gondolni, egy fél banán is elég. Utána pedig a fehérje fogyasztása ajánlott, hogy ne az izomból fogyjunk.
– Ha jól tudom, az egészségtudatos életmód nem csak a mozgásban és a táplálkozásban van jelen az életedben.
– Ez így van. Igyekszem természetes alapanyagokat használni mindenből. Az ételek elkészítésénél ezt ugyanúgy szem előtt tartom, mint például a kozmetikumok használatánál. Mivel a bőröm nagyon érzékeny – a tusfürdőkre és testápolókra rendre allergiás voltam, viszkető kiütéseim is voltak –, külön oda kell figyelnem arra, hogy mivel ápolom a bőröm.
Amikor egy budapesti vásárban először vettem magamnak kecsketejes szappant, és ennek huzamosabb használata után megszűntek a tüneteim, akkor arra gondoltam, ezt miért ne készíthetném el én saját magamnak? Ez ösztönzött arra, hogy elkezdjek szappanokat gyártani, kizárólag természetes alapanyagokból. Ezek használata után testápolót sem kell külön használnom, mert annyira puhává, selymessé varázsolja a bőrömet.
– Hogy kezdtél utánajárni a szappankészítésnek? Merrefelé tájékozódtál?
– Első ízben az interneten kutakodtam, majd összebeszéltem egy barátnőmmel, akivel közösen beiratkoztunk egy kecskeméti házi szappan- és kencekészítő tanfolyamra. Amióta ezt elvégeztem, azóta csak magamnak készítem a kozmetikumaimat.
– Mit érdemes tudni a házi készítésű szappanokról?
– Teljesen természetes alapanyagok felhasználásával készülnek. Tulajdonképpen a lúgot kivéve minden összetevőjüket akár meg tudjuk enni. Tartalmaznak például zsírokat, olajokat, gyógynövényeket, kakaót, tejet. Ekcémás, zsíros, pattanásos bőrre egyaránt készíthetünk megfelelő szappanokat. Használatuk nagy tisztaságérzetet ad, emellett lassan kopnak, így sokáig elég egy-egy darab.
– Hogyan válogatod össze az alapanyagokat?
– A tanfolyamon 12 alapszappant tanultunk meg. Az alapreceptek persze számtalan módon lehet variálni, attól függ, hogy mi az igény. Például nem mindenkinek egyforma az ízlése az illatok terén. Lehet akár illatmentes szappant készíteni, vagy illóolajok használatával akármilyen illatút. Én személy szerint nagyon szeretem például a 100%-ban olivából készültet. Ezt még a kisbabák is használhatják. De a barátaim körében nagyon népszerűek a körömvirágos, csalános, sea vajas szappanok.
– A szappanon kívül milyen kozmetikumokat készítesz még?
– Például zsírosabb krémeket, sea habot, szájfényt, könyökbalzsamot, szemránckrémet. Tulajdonképpen saját igényeimnek megfelelően, hiszen egy idő után igenis kell a szemránckrém, kell a nappali, és kell az éjszakai krém is.
– Mesélj nekem a saját készítésű kozmetikumaid hatásairól! Mit tapasztaltál?
– A korábban időről időre jelentkező kiütéseim teljesen megszűntek, és úgy látom, hogy sokkal szebb és puhább a bőröm. Nem kell már drága kozmetikumokat vásárolnom, elég néhány összetevő, és csúcs dolgokat lehet készíteni.
– A munkád során sok emberrel találkozol. Kerestek már meg hasonló problémával, allergiával küzdők?
– Igen, egyre többen érdeklődnek a házi készítésű szappanok iránt. Sokak életét nehezítik hasonló problémák. Van, aki csak kipróbálná a megoldással kecsegtető házi szereket, de van olyan ismerősöm, aki már tanfolyam elvégzésében is gondolkodik.
– Milyen gyakran készítesz ilyen termékeket?
– Elég nagy a kereslet, mert a családom és a barátaim mára már szinte követelik rajtam a szappanokat és kencéket. Hetente-kéthetente készítem őket, mert pl. a szappanok érési ideje 6 hét.
– Vannak ezzel kapcsolatban terveid a jövőre nézve is?
– Vannak még tanfolyamok, természetesen tovább lehet még menni. A dekorálástól kezdve igazából határ a csillagos ég. A színezett hidratálók és a sminkek készítése nagyon vonz.
– Elérkeztünk találkozásunk azon részéhez, amiért tulajdonképpen a te konyhádban beszélgetünk. Úgy látom, már elő is készültél. Mit fogsz nekünk mutatni?
– Azt, hogy hogyan is készülnek a házi szappanok! Most egy csokoládés, kecsketejes bőrradírozós szappan készítéséhez készültem elő. Az alapanyagokat előre kimértem.
– Készítés közben mutasd be kérlek a munkafolyamatot is!
– Már kezdem is! – mondja Erika, és gumikesztyűt húz a kezére. Rögtön meg is kérdezzük, miért van erre szükség. – A lúg miatt – érkezik a válasz, majd a kicsit hosszabb magyarázat. – Én most gyenge lúgot használok, ami jelenlegi állapotában enyhe bőrpírt okozhat. Ezt sima csapvízzel lehet kezelni, de fő az elővigyázatosság. Itt jegyezném meg, hogy a lúg miatt a szappan készítésénél nem használhatunk alumínium edényt, mert azzal reakcióba lép. A későbbi összerázásnál, ha túlmelegszik a kezünkben a flakon, szintén a csapvizet hívhatjuk segítségül.
Ennyi kémiai és fizikai bevezető után már jön is a következő alapanyag.
Érdeklődve figyeljük, ahogy Erika a kimért lúgot összeönti az előzőleg összetört fagyasztott kecsketejjel. Ezeket jól összerázza, és el is készült az alappal. Közben rákérdezünk, miért jó alapanyag a kecsketej. – A szappan sokkal krémesebb, puhább lesz tőle, emellett az ekcémára nagyon jó, és eltávolítja az elhalt hámsejteket – mondja.
Már jön is a következő lépés! A zsírok összekeverése következik: pálmazsír, és kókuszzsír kerül a külön edénybe. Mint megtudjuk, ezek adják meg a szappan habzását. Jön hozzá az olívaolaj, a napraforgóolaj, a kakaóvaj, a kakaópor és a kávézacc. Utóbbi gondoskodik majd a bőrradírozásról.
Ezek összeolvasztása a következő teendő, ügyelve arra, hogy ne forrósodjon fel.
Ez után az összeturmixolás következik. ,– Nem mindegy, hogy meddig turmixoljuk, kettővel több mozdulattal el lehet rontani – hangzik el mellé az instrukció, majd jön az utolsó momentum: ennek összeöntése a lúggal összerázott kecsketejjel.
Most kapnak szerepet az előzőleg kikészített szilikonos sütőformák. – Ezekből könnyű kiszedni a szappanokat, és a formákat egyénre lehet szabni, gyerekeknek, nőknek, vagy akár egy alkalomnak megfelelően, például karácsonyra fenyőfa-, vagy angyalkaformával, a hatást pedig fahéjas, narancsos illattal is fokozhatjuk – jön hozzá a magyarázat.
A kiöntés közben azt is megtudjuk, hogy jobb igyekezni, mert az alapmassza gyorsan szilárdul. A teli formákat le kell takarni, így nem fáznak meg a szappanok, amelyek egyébként mindössze 2-3 napig vannak a szilikon formában. Pár óra hosszára a fagyasztóba is bekerülnek, hogy a megszilárdult termékeket szépen ki lehessen szedni a formából. Erika ezt követően dobozokban, lefedve tárolja őket hat hétig. – Erre az érlelési időre nemcsak a kémiai folyamatok lezajlása miatt van szükség, hanem azért is, mert ennyi idő után lesz elég kemény a szappan, ami lassabb kopást eredményez – kapjuk meg az újabb, egyben utolsó fontos tudnivalót is a szappan készítéséről.
Interjúnk végeztével a táskánkban ajándék szappannal távozunk az enyhe kakaóillattól belengett konyhából. Kifelé menet megfogadjuk: még ma teszünk valamit egészségünkért!