Kalohírek

 

Paprikafesztivál 2012 – A gasztronómia és a paprikás ételek ünnepe

2012. szeptember 19.,szerda 15:31  |   
A kalocsai Paprikafesztivál hagyományosan legfontosabb részét képezi az idén tizenhatodik alkalommal megrendezett Paprikás Ételek Főzőversenye. Több mint ötven versenyző csapat, mintegy százötven zsűrizett étel, felszakadozó felhőzet ellenére díjeső, és az ország Guinness-rekorder szendvicse is elkészült.
Megosztás: 

Rangos zsűri – színvonalas mezőny

A főzőverseny kissé borús, esős időben kezdődött, azonban hamarosan kedvező változás állt be, végül még a nap is kisütött. Az ötvenöt benevezett csapat közül három sajnos nem jött el, valószínűleg az időjárástól ijedtek meg. A főzőversenyen résztvevő ötvenkét csapat közül viszont sok többféle ételt is készített, sőt, volt, aki teljes ételsorral állt elő, így összesen mintegy százötven étel került a korábbi évekhez hasonlóan most is nagy szakmai felkészültséggel rendelkező zsűri asztalára, amelynek tagjai közt Venesz-díjas és olimpiai bajnok séfek, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend lovagjai, a rend szakács szekciójának tagjai foglaltak helyet.



Az elkészült étkek sorában még medvetalp (!) pörkölt is szerepelt, amivel még a sokat tapasztalt zsűrinek is meglepetést szereztek. A szakértő bíráknak szintén tetszett az a változatosság, amivel a versenyzők a paprika témakörhöz nyúltak, ugyanis nemcsak fűszerként használták ezt a tengerentúli eredetű terményt, hanem sokan készítettek töltött paprikát, és több versenyző előszeretettel, változatosan használta a húsos, kitűnően grillezhető kápia paprikát, és más változatokat is – tudtuk meg Németh Józseftől, aki a főzőverseny szervezését fogta össze. A verseny minden résztvevője oklevélben részesült, és számos díj és különdíj talált gazdára.

Díjeső – a főzőverseny eredményei

A FLAGA GÁZ KFT támogatásával megvalósuló főzőversenyen aranybogrács díjat kapott kiemelten a Roma Nemzetiségi Önkormányzat Sztojka Istvánné vezette csapata, akik Romani Sax – asszonyok káposztája néven egy kitűnő töltött káposztával rukkoltak elő, és szintén aranybográcsot ért az Eccofood-Malom csapatának ökörfarok paprikása durumlisztes házi tarhonyával, a bátyai Kapitány László és Rogács Attila „Bikás” módra készült marhapofa-pata pörköltje, az apátfalvi Betyár csapat marosmenti töltött káposztája, valamint a Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra Kárász László irányításával készült marhalábszár-pörköltje.



Ezüstbogrács minősítést kapott kiemelten a testvérvárosunkból, Székelykeresztúrról érkezett kilencfős főzőcsapat puliszkával kínált tejfölös csirkepaprikása. Szintén ezüstbogrács díjban részesült a Baćina – Bátyai Barátok nemzetközi, részben Horvátországból, Dubrovnik-Neretvai megyéből verbuválódott csapatának „brudet – ahogy a horvát és magyar barátok készítik” nevű étele, amelynek érdekessége, hogy dunai és meretvai halakból készült, továbbá a kiskunfélegyházi, Bojtor Tibor vezette Királyi Szakácsklub libalevese „saját levébe fojtva”, a kalocsai Benke Csaba és MMA pacalpörköltje, valamint a Káváról érkezett, Szántai János vezette Kávai Jó Barátok mangalicaszalonnás túrós csuszával körített kakaspörköltje.

Bronzbogrács minősítést szerzett a vajdasági Zentáról érkezett Bogdán Zsófia és csapata Vajdasági gazdagon töltött káposztája, Kelebiai Községi Önkormányzat Simoláné Juhász Márta vezette csapatának Kelebia módra készült gidapörköltje, a kalocsai Vörös Gábor leső harcsa paprikása baconbe göngyölt túrós csuszával, friss kaporral hintve, a Haris László, Kacska József, valamint oldalbordáik alkotta Kacska-Team „pásztorok ünnepi eledele” ételsora, valamint a Jobbik Magyarországért Mozgalom Németh László vezette főzőbrigádjának kalocsai kakaspörköltje.



Ifjúsági arany minősítést ért el a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Déli Régió Ifjúsági csapata Bajáról, e színekben Geszthelyi Csaba és Susztek Nikoletta főzött bajai halászlét. Ifjúsági kategóriában ezüst minősítést kapott a bajai Bányai Júlia Szakképző Iskolát képviselő Liliom Dóra és Szalontai Brigitta, akik souvide-olt fűszeres szűzpecsenyét készítettek zöldséges batyuval és rozmaringos paprikás mártással, akárcsak a kalocsai Kossuth Zsuzsanna Humán és kereskedelmi Szakközép- és Szakiskola Lévai Bettina vezette csapata, akik húsos káposztát főztek „malacságokkal”.

Bor és Gasztronómiai díjat az elkészített étel és a mellé választott bor összhangjáért ítélik oda. Ebben az elismerésben a keceli Natúra Halászcsárda csapata, a Szent István Egyetem – Királyi Szakácsok, Sáfárok csapata, valamint a fővárosból érkezett Pestlőrinci Jót-Evők csapata részesült.
Rubin diplomát kapott a Kecelről családja körében érkezett Molnár János, akit a színpadon ünnepélyesen a Szent István Paprika Lovagrend tiszteletbeli tagjává is fölavattak.

A rengeteg különdíjat helyhiány miatt fölsorolni sem tudjuk, ezért közülük néhányat kiemelünk:
Kalocsa város polgármesterének különdíjaként odaítélt nagy vázát a Kúlai Népkör Horváth Attila és Tamás Ottó vezette csapata kapta. Ételük: „Marhapörkölt a mi módunkra”.



Dr. Semjén Zsolt különdíját, valamint az első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagy serlegét a Magyar Katonai Olimpiai Szakácsválogatott csapata nyerte el. A Szabadtűzi Lovagrend serlege a szerbiai Szivácról érkezett Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület csapatához került, akik Acsanszki Papp Julianna irányítása mellett bablevest főztek csipetkével, valamint sűrű babot vöröshagymás soroksári paprikasalátával. A Magyar Grillszövetség serlegét a szintén sziváci, Kalugyerszki Dragica vezette Dadó Zöld Tanyája csapatának ítélték burgonyával tálalt kacsapaprikásukért.

A ráckevei Kék Duna Wellness Hotel különdíját a talán legkülönlegesebb alapanyagokból, „security módra” készült medve-szarvas vegyes pörkölt elkészítéséért a Fehér Sándor és Faragó Gábor irányításával serénykedő Kalocsa Security csapata nyerte el.

A szakmai szempontból legrangosabb elismerést, az „Ínyesmester” címet a Győr melletti Győrújbarátról érkezett Baráti Rittyósok csapata érdemelte ki füstölt harcsával és gombával töltött sültpaprikájukkal, amelyet kaporöntettel és medvehagymás puliszkával tálaltak.

A Gold Tours Utazási Iroda különdíját a dr. Sirok Katalin vezette De Iure csapat nyerte tanyasi módra készült „Csibecsipedett” nevű étkével, a Vicai Optika különdíja a ráckevei Kék Duna Wellness Hotelt képviselő Jáger Attila és Viski Tamás wellness pörköltje érdemelte ki, a Chili-Trade Kft. óriás ajándékkosara a szabadbattyáni Pokol Pince csapatához került.

Rekord – Elkészült az ország szendvicse

Az idei Paprikafesztiválon sikeres rekordkísérlet is történt: egy öttagú, Horváth Csaba vezette stáb elkészítette az ország szendvicsét. A szendvicsrekordot Sebestyén István jegyzőkönyvvezető és rekordhitelesítő által vezetett ténytanúsító jegyzőkönyv hitelesítette.



A 704 cm hosszú és 56 cm széles, 1 cm vastag szendvicskenyér alap közel 20 kg lisztből készült. Erre kenték rá a körülbelül 15 kg gombakrémből és mintegy 3 kg Chili-Trade paprikalekvárból összeállított szendvicskrémet, majd a krémre Szomor Dezső tanyájáról származó szürkemarha és bivaly szalámi került. Erre szórták rá a reszelt körösladányi kézműves sajtot, Kiss Ferenc sajtkészítő mester termékét. Mindezt végül egy kifejezetten erre a célra készült óriásvasalóval, körülbelül egy óra leforgása alatt sütötték rá a gigantikus szendvicsre, szép píranyagot adva neki. A szendvics elkészültét a Kalocsai Tüzércsapat a színpad előtt leadott ágyú díszlövése jelezte.
Az így elkészült Magyarország szendvicsét az érdeklődők térítésmentesen meg is kóstolhatták – legalábbis akinek még jutott belőle.

Új gasztronómiai mozgalom – „Magyar asztalra magyar alapanyagot!”

A szendvics lényege azonban elsősorban nem a méret, hanem az üzenet: „Magyar asztalra magyar alapanyagot!” – Ezt a jelszót hirdette meg az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, és városunk büszkesége, hogy e mozgalomhoz elsőként csatlakozhatott. A No1-es számú oklevelet Török Ferenc vette át a lovagrend képviselőjétől, de a fesztivál keretei közt városunkban csatlakozott a mozgalomhoz a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Magyar Grillszövetség, a szabadtűzi Lovagrend és a Bátyai Fokhagymafesztivál is. Csatlakozásukat a felsoroltak képviselői azzal is megerősítették, hogy szalagjaikat a színpadon ünnepélyes keretek közt felkötötték a mozgalom zászlajára.



A fesztiválról hamarosan további részletekkel és fotókkal jelentkezünk!

Blogok

Ezt fald fel!  Lajcsi szelet

Tudom, nemrég voltak az ünnepek, és annyi sütit ettünk, amennyi csak belénk fért, de [...]

Mit nézzünk ma a tévében?  Hétfő, február 22. – Búcsú

Kedves Olvasóim! Úgy döntöttem, nem írom tovább ezt a blogot. Ennek oka elsősorban a tévéműsorok kínálatának erodálódása: nincs már mit ajánlgatni.[...]