Paprikafesztivál 2012 – A gasztronómia és a paprikás ételek ünnepe
2012. szeptember 19.,szerda 15:31 |Rangos zsűri – színvonalas mezőny
A főzőverseny kissé borús, esős időben kezdődött, azonban hamarosan kedvező változás állt be, végül még a nap is kisütött. Az ötvenöt benevezett csapat közül három sajnos nem jött el, valószínűleg az időjárástól ijedtek meg. A főzőversenyen résztvevő ötvenkét csapat közül viszont sok többféle ételt is készített, sőt, volt, aki teljes ételsorral állt elő, így összesen mintegy százötven étel került a korábbi évekhez hasonlóan most is nagy szakmai felkészültséggel rendelkező zsűri asztalára, amelynek tagjai közt Venesz-díjas és olimpiai bajnok séfek, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend lovagjai, a rend szakács szekciójának tagjai foglaltak helyet.

Az elkészült étkek sorában még medvetalp (!) pörkölt is szerepelt, amivel még a sokat tapasztalt zsűrinek is meglepetést szereztek. A szakértő bíráknak szintén tetszett az a változatosság, amivel a versenyzők a paprika témakörhöz nyúltak, ugyanis nemcsak fűszerként használták ezt a tengerentúli eredetű terményt, hanem sokan készítettek töltött paprikát, és több versenyző előszeretettel, változatosan használta a húsos, kitűnően grillezhető kápia paprikát, és más változatokat is – tudtuk meg Németh Józseftől, aki a főzőverseny szervezését fogta össze. A verseny minden résztvevője oklevélben részesült, és számos díj és különdíj talált gazdára.
Díjeső – a főzőverseny eredményei
A FLAGA GÁZ KFT támogatásával megvalósuló főzőversenyen aranybogrács díjat kapott kiemelten a Roma Nemzetiségi Önkormányzat Sztojka Istvánné vezette csapata, akik Romani Sax – asszonyok káposztája néven egy kitűnő töltött káposztával rukkoltak elő, és szintén aranybográcsot ért az Eccofood-Malom csapatának ökörfarok paprikása durumlisztes házi tarhonyával, a bátyai Kapitány László és Rogács Attila „Bikás” módra készült marhapofa-pata pörköltje, az apátfalvi Betyár csapat marosmenti töltött káposztája, valamint a Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra Kárász László irányításával készült marhalábszár-pörköltje.
Ezüstbogrács minősítést kapott kiemelten a testvérvárosunkból, Székelykeresztúrról érkezett kilencfős főzőcsapat puliszkával kínált tejfölös csirkepaprikása. Szintén ezüstbogrács díjban részesült a Baćina – Bátyai Barátok nemzetközi, részben Horvátországból, Dubrovnik-Neretvai megyéből verbuválódott csapatának „brudet – ahogy a horvát és magyar barátok készítik” nevű étele, amelynek érdekessége, hogy dunai és meretvai halakból készült, továbbá a kiskunfélegyházi, Bojtor Tibor vezette Királyi Szakácsklub libalevese „saját levébe fojtva”, a kalocsai Benke Csaba és MMA pacalpörköltje, valamint a Káváról érkezett, Szántai János vezette Kávai Jó Barátok mangalicaszalonnás túrós csuszával körített kakaspörköltje.
Bronzbogrács minősítést szerzett a vajdasági Zentáról érkezett Bogdán Zsófia és csapata Vajdasági gazdagon töltött káposztája, Kelebiai Községi Önkormányzat Simoláné Juhász Márta vezette csapatának Kelebia módra készült gidapörköltje, a kalocsai Vörös Gábor leső harcsa paprikása baconbe göngyölt túrós csuszával, friss kaporral hintve, a Haris László, Kacska József, valamint oldalbordáik alkotta Kacska-Team „pásztorok ünnepi eledele” ételsora, valamint a Jobbik Magyarországért Mozgalom Németh László vezette főzőbrigádjának kalocsai kakaspörköltje.
.jpg)
Ifjúsági arany minősítést ért el a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Déli Régió Ifjúsági csapata Bajáról, e színekben Geszthelyi Csaba és Susztek Nikoletta főzött bajai halászlét. Ifjúsági kategóriában ezüst minősítést kapott a bajai Bányai Júlia Szakképző Iskolát képviselő Liliom Dóra és Szalontai Brigitta, akik souvide-olt fűszeres szűzpecsenyét készítettek zöldséges batyuval és rozmaringos paprikás mártással, akárcsak a kalocsai Kossuth Zsuzsanna Humán és kereskedelmi Szakközép- és Szakiskola Lévai Bettina vezette csapata, akik húsos káposztát főztek „malacságokkal”.
Bor és Gasztronómiai díjat az elkészített étel és a mellé választott bor összhangjáért ítélik oda. Ebben az elismerésben a keceli Natúra Halászcsárda csapata, a Szent István Egyetem – Királyi Szakácsok, Sáfárok csapata, valamint a fővárosból érkezett Pestlőrinci Jót-Evők csapata részesült.
Rubin diplomát kapott a Kecelről családja körében érkezett Molnár János, akit a színpadon ünnepélyesen a Szent István Paprika Lovagrend tiszteletbeli tagjává is fölavattak.
A rengeteg különdíjat helyhiány miatt fölsorolni sem tudjuk, ezért közülük néhányat kiemelünk:
Kalocsa város polgármesterének különdíjaként odaítélt nagy vázát a Kúlai Népkör Horváth Attila és Tamás Ottó vezette csapata kapta. Ételük: „Marhapörkölt a mi módunkra”.

Dr. Semjén Zsolt különdíját, valamint az első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagy serlegét a Magyar Katonai Olimpiai Szakácsválogatott csapata nyerte el. A Szabadtűzi Lovagrend serlege a szerbiai Szivácról érkezett Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület csapatához került, akik Acsanszki Papp Julianna irányítása mellett bablevest főztek csipetkével, valamint sűrű babot vöröshagymás soroksári paprikasalátával. A Magyar Grillszövetség serlegét a szintén sziváci, Kalugyerszki Dragica vezette Dadó Zöld Tanyája csapatának ítélték burgonyával tálalt kacsapaprikásukért.
A ráckevei Kék Duna Wellness Hotel különdíját a talán legkülönlegesebb alapanyagokból, „security módra” készült medve-szarvas vegyes pörkölt elkészítéséért a Fehér Sándor és Faragó Gábor irányításával serénykedő Kalocsa Security csapata nyerte el.
A szakmai szempontból legrangosabb elismerést, az „Ínyesmester” címet a Győr melletti Győrújbarátról érkezett Baráti Rittyósok csapata érdemelte ki füstölt harcsával és gombával töltött sültpaprikájukkal, amelyet kaporöntettel és medvehagymás puliszkával tálaltak.
A Gold Tours Utazási Iroda különdíját a dr. Sirok Katalin vezette De Iure csapat nyerte tanyasi módra készült „Csibecsipedett” nevű étkével, a Vicai Optika különdíja a ráckevei Kék Duna Wellness Hotelt képviselő Jáger Attila és Viski Tamás wellness pörköltje érdemelte ki, a Chili-Trade Kft. óriás ajándékkosara a szabadbattyáni Pokol Pince csapatához került.
Rekord – Elkészült az ország szendvicse
Az idei Paprikafesztiválon sikeres rekordkísérlet is történt: egy öttagú, Horváth Csaba vezette stáb elkészítette az ország szendvicsét. A szendvicsrekordot Sebestyén István jegyzőkönyvvezető és rekordhitelesítő által vezetett ténytanúsító jegyzőkönyv hitelesítette.

A 704 cm hosszú és 56 cm széles, 1 cm vastag szendvicskenyér alap közel 20 kg lisztből készült. Erre kenték rá a körülbelül 15 kg gombakrémből és mintegy 3 kg Chili-Trade paprikalekvárból összeállított szendvicskrémet, majd a krémre Szomor Dezső tanyájáról származó szürkemarha és bivaly szalámi került. Erre szórták rá a reszelt körösladányi kézműves sajtot, Kiss Ferenc sajtkészítő mester termékét. Mindezt végül egy kifejezetten erre a célra készült óriásvasalóval, körülbelül egy óra leforgása alatt sütötték rá a gigantikus szendvicsre, szép píranyagot adva neki. A szendvics elkészültét a Kalocsai Tüzércsapat a színpad előtt leadott ágyú díszlövése jelezte.
Az így elkészült Magyarország szendvicsét az érdeklődők térítésmentesen meg is kóstolhatták – legalábbis akinek még jutott belőle.
Új gasztronómiai mozgalom – „Magyar asztalra magyar alapanyagot!”
A szendvics lényege azonban elsősorban nem a méret, hanem az üzenet: „Magyar asztalra magyar alapanyagot!” – Ezt a jelszót hirdette meg az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, és városunk büszkesége, hogy e mozgalomhoz elsőként csatlakozhatott. A No1-es számú oklevelet Török Ferenc vette át a lovagrend képviselőjétől, de a fesztivál keretei közt városunkban csatlakozott a mozgalomhoz a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Magyar Grillszövetség, a szabadtűzi Lovagrend és a Bátyai Fokhagymafesztivál is. Csatlakozásukat a felsoroltak képviselői azzal is megerősítették, hogy szalagjaikat a színpadon ünnepélyes keretek közt felkötötték a mozgalom zászlajára.

A fesztiválról hamarosan további részletekkel és fotókkal jelentkezünk!