Kalohírek

 

Jókor, jó helyen – Kalocsai vízi polgárőr mentett életet a Uszódon

2015. szeptember 04.,péntek 08:57  | 
Kis híján tragédiába torkollott egy dunai fürdőzés a folyó uszódi szakaszán. Szerencsére az elsodródott gyermek kitartott, a segítség pedig jókor volt a legjobb helyen!
Megosztás: 

A kalocsai polgárőrség vízi tagozata évek óta rója saját hajókkal, társadalmi munkaként a köröket a Duna azon szakaszain, amelyek népszerűek a vízi sportágak kedvelői és a strandolók körében. Munkájukkal segítik a vízi rendészetet is – jelenlétük létjogosultságát pedig egy hétfőn történt esetnél semmi tükrözi jobban!

Történt ugyanis, hogy néhány gyermek az uszódi Duna szakaszon fürdőzve próbálta túlélni a hét eleji hőséget. Azonban azon a részen nem kell túl messzire merészkedni a parttól, hogy hirtelen mélyüljön a meder, amelyben – tekintve, hogy a szokásosnál alacsonyabb a folyam vízállása – a sodrás is jóval erősebb.

– Éppen az uszódi szakaszon ellenőriztünk, ahol azt láttuk, hogy a parttól néhány méterre három gyermek fürdőzik, tőlük nem messze pedig két felnőtt van a parton. Mivel lassan haladtunk, így a motor zaja nem nyomta el a környezetét, arra lettünk figyelmesek, hogy az egyik gyermek messzebb sodródott a társaitól, és segítségért kiáltozik – idézte fel az eseményeket a gyermekmentésben részt vevő Szabadi Tibor kalocsai vízi polgárőr. – A másik két gyermeknek sikerült kimenekülnie, mert segíteni nem tudtak a társukon, akinek volt annyi lélekjelenléte, hogy folyamatosan próbálta magát a vízfelszínen tartani és segítségért kiáltani. Mire odaértünk hozzá, látszott, hogy kimerült és néha alá is bukott, de szerencsére időben tudtunk mentőövet dobni neki, majd kihúzni a Dunából. Miután magához tért az ijedségből és kicsit kifújta magát, elmondta, hogy tizenkét éves, uszódi és Kalocsára jár iskolába – mesélte a megmentő, hozzátéve, hogy ahol az eset történt, mérések és becslések szerint körülbelül 6-8 méter mély lehetett a meder.

Miután az eset nagyobb visszhangot kapott helyi híradásokban (az ilyen történéseknek faluhelyen pedig még a leggyorsabb médiát megelőzően is futótűzként terjed a híre), a megmenekült gyermek testvére a közösségi oldalán tette tisztába, hogy a fiú átkéredzkedett a barátaihoz játszani, ahová szüleik el is engedték, majd a srácok egy hirtelen ötlettől vezérelve mentek fürdeni, amiről az otthon lévők nem tudtak. Végződhetett volna szerencsétlenebbül is a történet, de inkább azt emelnénk ki tanulságként, hogy ez az eset bebizonyította, mire képes néhány jó szándékú, szabadidejét (és sokszor a saját pénztárcáját) sem kímélő segítő, akik a mi biztonságunk érdekében tevékenykednek egy köszönömért.

Szabadi Tibor azt is elmondta, hogy látták, amint az egyik parton lévő felnőtt megpróbált úszva a bajba jutott fiú segítségére sietni, azonban véleménye szerint nem lett volna könnyű dolga az egyszemélyes felmentő seregnek, olyannyira gyorsan sodorta a fiatalt az örvényes áramlat.
– Természetesen biztonságban partra segítettük a fiút és felhívtuk a figyelmét arra, hogy körültekintőbben fürdőzzön. Bár normál vízállás esetén ez az uszódi partszakasz mondhatni, hogy lapos és biztonságos, amikor azonban ilyen sekély a Duna, „meg tudja tréfálni” az embert – zárta gondolatait a vízi polgárőr, akinek hasonló feladatokból keveset, munkájához további erőt és egészséget kíván szerkesztőségünk, a tagozat valamennyi tagjára is értendően.


Partneroldalak

Oldal tetejére