Kalohírek

 

Bálint József: „Innentől nem hivatkozhatunk arra, hogy elődeink mit hagytak ránk”

2015. október 02.,péntek 09:13  |    (4)
174 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Belügyminisztériumtól Kalocsa városa – jelentette be dr. Bálint József polgármester csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján. A városvezető szerint ezzel az összeggel és a közelmúltbeli, KalocsaKOM Kft. értékesítéséből származó 451 milliós bevételével az önkormányzat stabilizálta ez évi költségvetését, sőt, egy képviselő-testületi döntést követően maga mögött hagyhatja külső tartozásait is.
Megosztás: 

Szólj hozzá!

A városháza kis házasságkötő termében tartott tájékoztatóján dr. Bálint József emlékeztetett: a város szűkös hitelfelvételi lehetőségei miatt év elején csak ingatlanértékesítésből tudták tervezni a két nagy adósságállománnyal küszködő önkormányzati cég feltőkésítését, valamint a Démász követeléseinek rendezését. A költségvetési egyensúly megteremtése érdekében 310 millió forint ingatlaneladásból származó bevétellel tervezték az évet, ám a polgármester utalt rá, hogy ennek változatlan formában történő teljesülését már a költségvetés elfogadásakor sem vésték kőbe.Elhangzott: az önkormányzat kényszerhelyzetben volt, mikor eladásra hirdette meg a KalocsaKOM Kft.-t. [Az értékestés lehet
ősége annak idején heves vitát váltott ki a képviselő-testületi ülésen. Az ellenzék akkor többek között épp azt bírálta, hogy a vállalat értékesítése az egyetlen javaslat a Kft.-k feltőkésítésére, és az egyéb kiadások fedezetére, a likviditás biztosítására. – A szerk.]

Bár a polgármester szükséges rosszként beszélt a vállat eladásáról, kiemelte, hogy a TARR Kft. személyében olyan gazdára talált a cég, amely a szolgáltatást nem csak tovább tudja vinni, hanem fejleszteni is képes azt.

Az eladásból származó nettó 451 millió forint felhasználását Bálint József részletesen is ismertette, hangsúlyozva, hogy nem üzemeltetési célokra fordították azokat.
Elmondta, az önkormányzati társaságok felt
őkésítése 115.811.000 forintba került, ebből a Parkgondozó Kft. 50.207.000, a Menza Kft. 65.604.000 forintot kapott. Hozzátette: ezzel a cégek adósságait nem rendezték, de az ügyvezetők dönthetnek úgy, hogy az összegből restanciájuk egy részét törlesztik.
A Vagyonhasznosítási Kft. 30 millió forint, év végéig visszatérítend
ő támogatást kapott, hogy a Kalocsa Szíve Programot végre tudja hajtani. Ezen felül további 45.425.374 forint működési célú tagi hitelt is megítéltek számára, amelynek visszafizetésére 2017. év végéig vállalt kötelezettséget a cég.
A Démász felé fennálló, összesen 175 millió forintos tartozás visszafizetésére három éves határid
őt kapott a város a szolgáltatóval kötött megállapodás értelmében. A törlesztés első részlete, azaz 58.129.060 forint, augusztus 31-ig volt aktuális, ami szintén átutalásra került.
Ezeket összeadva tehát összesen 249.365.434 forintot költött el augusztus 31-ig az önkormányzat – összegezte a polgármester.

A városatya ezt követ
ően pozitív fejleményekről számolt be. Bejelentette, hogy a még májusban benyújtott, 217.941.411 forint összegről szóló pályázatukkal, 174.418.047 forintot nyertek. Mint azt a polgármester felvázolta: amennyiben a képviselő-testület megszavazza, akkor ebből az összegből, ki tudják fizetni a hátralévő Démász adósságot.  – Gyakorlatilag Kalocsa városa a stabilizált költségvetése mellett kimondhatja, hogy az összes küls
ő tartozása megszűnt. Így nyugodtan nézhetünk a 2016-os, ’17-es, ’18-as költségvetések felé, hiszen plusz állami pénzekre reméljük, hogy nem lesz szükségünk, és a bevételeinkből illetve a tartalékainkból tudjuk finanszírozni a költségvetést és a fejlesztéseinket – jelentette ki a polgármester, aki ezt követően azt is hangsúlyozta, hogy a vezetés ettől függetlenül nem dőlhet hátra, továbbra is dolgoznia kell a bevételek növelésén, és a költségek csökkentésén.

Végül hozzátette: „innent
ől nem hivatkozhatunk arra, hogy elődeink mit hagytak ránk. Tehát innentől kezdve, ha olyan helyzetbe kerülünk, azt csak saját magunknak róhatjuk föl.”

A tájékoztató további részében Bálint József a város előkészítés alatt álló és beadott pályázatairól beszélt.

Az elmondottakból kiderült, hogy a polgármester bizakodó a Jöv
őnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) felé benyújtott, fejlesztésre fordítható 30 millió forintot illetően, amiből többi mellett az uszoda hőszivattyúinak cseréjére, a Földhivatal teljes nyílászárócseréjére, a Paksi közi lakótelep teljes úthálózatának felújítására, a Művelődési ház felújítására, valamint a Parkgondozó Kft. telephelyének megoldására is jutna pénz.

Ezen felül a Paksi Társadalmi Tanács 41 tagja közösen is pályázik a Paks II-vel összefügg
ő, de a „kerítésen kívüli” fejlesztésekre, valamint a Viski Károly Múzeum nyílászárócseréivel még ebben az évben folytatódhat az energetikai pályázatok sora is.

Hozzászólások

forzakalocsa 2015. október 03. 13:07

Csak mihez tartás végett: az önkormányzati cégeket azért kellett feltőkésíteni, mert tavaly az ideihez hasonló összegű várt kormányzati pénzügyi támogatás helyett csupán 23 milliót sikerül megszerezni. A kettő különbsége gyűrűzött be az önkormányzati cégekbe, majd tette azokat fizető képtelenné!!!
Nem visszamutogatni kell, hanem végre ezt az egyszerű tényt a helyén kezelni.

Joco 2015. október 03. 12:30

Süni ! Jogos kėrdės! Mert bėnák azért fizetnek. Lesz pėnze a Démásznak a megállapodás sikerdíjait kifizetni. :)

Süni 2015. október 03. 12:08

Csatlakozva az előttem szólóhoz, valóban eddig se kellett volna. Meglepett ez a hír, mivel nem gondoltam volna, hogy a KalocsaKOM eladása után számíthat a város ÖNHIKI-re. Kijár a gratuláció mindenkinek aki ezt az ügyet előremozdította.
A felhasználás céljával viszont komoly problémáim vannak. Miért olyan sürgős a DÉMÁSZ zsebét megtömnünk. Az előző vezetés jogászai tudtommal komoly szabálytalanságokat találtak a szolgáltatóval kötött szerződésben. Miért nem probálják a mostaniak ezeket az érveket elővenni, hátha sikerülne "peren kívül" egy kedvezőbb konstrukciót kiharcolni a városnak. Az az érzésem van mintha a DÉMÁSZnak dolgoznának.

Jobb hely lenne ennek a 174 millának( további ktgcsökkentő beruházások, játszóterek fejlesztése, ipari park közművesítése, sport és tömegsport támogatása, stbstb...)

forzakalocsa 2015. október 03. 10:27

Eddig se kellett volna...

Szólj hozzá!

Blogok

Mit nézzünk ma a tévében?  Vasárnap, január 21.

Jim Jarmusch 2005-ben bemutatott Hervadó virágok (Galaxy, 21.00) című filmje a legendás rendezőtől megszokott módon lassú ritmusú, ám összetéveszthetetlenül [...]

Urbanista  Menő irodává alakították a villamosremízt

Eredetileg még a lóvasúthoz épült, de egy magyar reklámügynökség szellemesen átalakíttatta.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére