Kalohírek

 

Újabb négy név Filvig „72-es” listáján – Politikai nyomás alatt a közmunkások?

2015. szeptember 29.,kedd 15:37  |    (7)
A tegnapi testületi ülésen a rendes napirendeknél izgalmasabb volt egy napirend előtti és egy rendes napirend után, az egyebek közt előadott fölszólalás. Filvig Géza az újabb elbocsátások kapcsán, Török Ferenc pedig egy közmunkás aggasztó története kapcsán kérdezte a polgármestert.
Megosztás: 

Szólj hozzá!

A tegnap (hétfő) délután négykor kezdődött, mintegy kétórás testületi ülésen Filvig Géza a már jó ideje nem 72-es listájára hozott négy új kiegészítést, a polgármester szerint azonban az elbocsátások mögött nem politikai indokok állnak.
Török Ferenc egy kalocsai vállalkozó sajátos tapasztalatait osztotta meg a testülettel, amely szerint az önkormányzatnál dolgozó egyik közmunkást – vélhetően politikai természetű, személyes okból – azzal fenyegették meg, hogy ha elfogadja a vállalkozó által ajánlott munkalehetőséget, akkor soha többé semmilyen programban nem vehet részt. Ezt a polgármesterre hivatkozva mondták neki – erről az esetről kérdezte elődje dr. Bálint József polgármestert.

Tisztogatások? – Újabb négy elbocsátás

Napirend előtt kért szót Filvig Géza, hogy – mint fogalmazott – Kalocsa közérdekét érintő ügyben adjon tájékoztatást. Elmondta: augusztus második felében egy 100%-os önkormányzati tulajdonú cégnél négy személy munkaviszonyát szüntették meg, Tűri Tímeáét, Kanyó Péterét, Szalontai Máriáét és Rigó Gáborét. Filvig kiemelte, hogy egy kivétellel mind családosak, Kanyó Péter egy, Szalontai Máris kettő, Rigó Gábor pedig három gyermeket nevel. A fölmondások oka Filvig számára nem elfogadható, és azt az érzést kelti, hogy nem szűnt meg a politikai tisztogatás a városban. Olyan családos kalocsai fiatalokat tettek utcára, akikkel korábban Filvig is dolgozott együtt, és akiket mind korrekt, hozzáértő szakembereknek ismert meg, akikért nyugodtan kiállhat. Ők most álláskeresők, és a képviselő úgy tudja, hogy egyikük, Tűri Tímea „Ausztriában gondolkodik”, amit sajnálatosnak tart.Hozzátette: lehet, hogy a párhuzam csak az ő beleképzelése, de föl is vettek oda egy embert, és ezzel kapcsolatban reményét fejezi ki, hogy annak a személynek az alkalmazása nincs összefüggésben azzal, hogy augusztus 20-án az MSZP nevében ő helyezett el koszorút.

A polgármesternek nincs beleszólása

Dr. Bálint József csak két esetről tudott, az egyiknek régebben fölmondtak, csak most tudták hatályosítani, mert eddig táppénzen volt az érintett, a másikat külön megvizsgálta, és amíg tudta, védte, de fölmerültek olyan okok, amelyek miatt nincs miért védenie. [Ezeket az okokat nem részletezte, sem a személyt nem nevezte meg, de föltehetőleg Rigó Gáborra gondolt – A szerk.] Hozzátette: egyébként sincs közvetlen beleszólása abba, hogy az ügyvezető kit vesz föl, kit bocsát el, de meggyőződése, hogy nem politikai indíték áll a fölmondások mögött.A 100%-os tulajdonú Kft.-k ügyeibe nem kíván beavatkozni, ez az ügyvezetők felelőssége – összegezte álláspontját Bálint József. Az ügyvezető munkajogi témája tartozik csak rájuk, ha azzal lesz valami, az majd idekerül a testület elé, a többi az ügyvezető hatásköre és felelőssége. Őt lehet támadni, és majd értékelésre kelül a tevékenysége, ha arra kerül a sor – mondta a polgármester.

Jól gondolja meg, mit csinál!

A továbbiakban sok izgalmas és számos kevésbé érdekes, de ugyanolyan fontos kérdésben döntött a testület, amelyek közül a legérdemlegesebbekre hamarosan visszatérünk. Most csikóugrással Török Ferenc képviselőnek az egyebek napirend alatt elhangzott hozzászólásában előadott, a polgármesterhez intézett kérdésével folytatjuk.

A képviselő felütésként emlékeztetett, dr. Bálint József sokszor elmondja, ha a legkisebb vélt sérelem éri, hogy a testületen belül nem szeretné a politizálást, mert ez nem politika, hanem a városért dolgozunk. Jól idézem? – kérdezte a polgármestert, majd miután az megerősítette az elhangzottakat, Török egy a napokban esett történettel folytatta, a következőképpen.Egy jobboldali kötődésű kalocsai vállalkozó komolyan vette a kormány azon törekvését, hogy amennyiben lehet, a közmunkában foglalkoztatottak számára a versenyszférában találjanak munkahelyet. Ennek szellemében a vállalkozó elment a munkaügyi központba, és igényeinek megfelelő végzettségű és adottságú fiatal munkaerő után érdeklődött. Kapott is több ajánlatot, akik közül kiválasztott egyet. Róla kiderült, hogy az önkormányzatnál dolgozik közmunkásként. A munkavállaló a munkahelyén jelezte, hogy szeretné elhagyni a közmunkaprogramot, és a vállalkozói szférában tovább dolgozni. Megkérdezték tőle, hogy kivel fog együtt dolgozni, és nem gondolta, hogy ezt nem szabadna megmondania. Viszontválaszként ugyanis azt mondták neki, hogy nagyon jól gondolja meg, mit csinál, mert ha most innen kiteszi a lábát, akkor semmilyen programban nem vehet részt. Ezen kívül a polgármester nevében azt az üzenetet adták át neki, hogy az illető „ne értse félre, ez nem a személyének szól, hanem ez politika”.

Ennek kapcsán azt kérdezte a polgármestertől, hogy nem szövi-e át a politika a kalocsai önkormányzat munkáját, és nem arról van-e szó, hogy megpróbálunk másokat ellehetetleníteni? „Megmondom nagyon szívesen, hogy ki ez a vállalkozó: Török Ferenc” – mondta, de saját nevének kimondásában megelőzte a polgármester: „Tudom, Török Ferenc” – vetette közbe Bálint József.

Ez politika"

A polgármester hozzátette: ő nem mondott ilyent, hogy senki nem mehet sehova, és Török Ferenc sincs letiltva a vállalkozásokról, a közmunkások közül is mindenki oda megy, ahova akar.

Ebben egyetértett vele Török Ferenc is, de hozzátette, hogy akkor valaki visszaélt a polgármester nevével, és azt kérte, hogy „legyen szíves odafigyelni, hogy a munkatársai ezt ne tegyék, mert ez önre hull vissza”.

Bálint József elmondta: ő gyakorlatilag nem foglalkozik a közmunkások ügyével, hogy ki jön, ki megy, ki nem megy, csak ha odahozzák, hogy az illető fölmond, vagy elmegy.

Akkor nagyon félreértett a polgármester úr – ragadta magához újra a szót Török Ferenc  [a parlamentáris keretek már Bálint József közbevetésétől kezdve oldódtak kissé – A szerk.]. Semmi köze ennek a közmunkához, hogy azt mondják erre valakinek, hogy ez politika. Itt van a baj! – mondta. Ma Kalocsán az kaphat munkát, vagy nem kaphat munkát, vagy azt rúgjuk ki, aki valamelyik politikai oldalnak a kedveltje, elfogadottja. Török úgy vélte, ez nem egyeztető össze azzal, amit a polgármester a kampányban óriásplakátokon hirdetett: „Tiszta kézzel”.

Dr. Bálint József megköszönte a jelzést, és azt ígérte, utána fog nézni. De még egyszer hangsúlyozta, hogy senkit nem korlátoznak a munkavállalásban.

Hozzászólások

Mirella 2015. szeptember 30. 08:56

A " nem értenek semmihez " olyannyira igaz, hogy az egyik kirúgott ember helyére természetesen magasabb fizetéssel felvett pàrtkatonànak meg kellett mutatni hol kell bekapcsolni a szàmítógépet!!

Lufi 2015. szeptember 30. 07:14

Sajnos ez a jellemző a mai vezetésre. Arrogancia hazugság.... képmutatás. Sajnos Kalocsa lejtőre került szakemberek helyett nyugdijas pártkatonák jönnek. Csak ezek nem értenek semmihez! A Lojbli nyilatkozata a parkgondozó átvételekor a következő volt: " igaz nem értek ehhez a parkgondozáshoz, de olyan szép virágokat termelünk...." na ez jellemzi őket. Gáz...

Geronimo 2015. szeptember 29. 23:01

Az is elég nagy baj, hogy valaki így gondolkodik, de hogy ezt ki is mondja, az már tragédia. Közmunkásokat fenyegetni, amiért a nettó 47 ezres munkahelyüket ott merészelik hagyni egy jobb lehetőségért (akárki legyen is a munkaadó), ez olyan szintű ostobaságra vall, hogy aki ilyet elkövet azt örök életre el kellene tiltani a közügyektől. Ha annyira értékesnek tartották az illető munkaerőt, miért nem ajánlottak fel neki rendes állást rendes fizetéssel a közmunka helyett? Vagy azt gondolták, hogy majd élete végéig közmunkában robotol nekik? De a legnagyobb baj, hogy az átlagemberek többségének ez el sem éri az ingerküszöbét, mert 20 év Török Guszti uralom alatt hozzászoktak már az alpári stílushoz és a korlátlan hatalmi gőghöz. Pedig a köz szolgálata nem arroganciát, hanem épp ellenkezőleg alázatot igényelne. Ilyen undorító viselkedésre egyetlen képviselőt vagy pártot sem hatalmaztunk fel semmilyen választáson. Szégyellje magát aki elkövette, aki felbujtotta, és az is aki ezek után megtűri az ilyen embereket és az ilyen magatartást a hivatalában!

Süni 2015. szeptember 29. 22:49

"..meggyőződése, hogy nem politikai indíték áll a fölmondások mögött."
Nekem meg meggyőződésem az, hogy hazudik!

Tipikus lojbangeli sztorik ezek. Nincsenek illúzióim afelől, hogy lesz még ilyen. Kérdés, hogy meddig tudják ezt folytatni? Meddig lehet feszíteni a húrt?

Mirella 2015. szeptember 29. 21:30

Egyszerűen felfoghatatlan, hogy mi folyik a vàroshàza és a vàrosi cégek 'falain belül'!!! Mindenütt az orszàgban azt hallani, hogy külföldi munkavàllalàs helyett maradjanak a fiatalok az orszàgban,munkahelyteremtő pàlyàzatok sora jelenik meg Kalocsàn pedig màr közel 80 embert rúgnak ki!!!Mi ez, ha nem politikai tisztogatàs??Hàny csalàdot fognak még tönkretenni a következő években, ha egy év alatt 80-at sikerült???Mi a céljuk ezzel? A 80 fő mind 25 és 45 év közötti. Talàn ki akarjàk írtani a kalocsai fiatalokat, csalàdjaikat??? Mi lesz a vàrossal?? Màr a kalocsakörnyéki falvakban is felhàborodva és szànalommal néznek az 500 ezret kereső Angelire és tudatlan kabinettjére akik Kalocsàt jelenleg irànyítjàk...pfff....

Joco 2015. szeptember 29. 17:54

Ez már egyszerűen vicc!!!! Komolytalan és hazug ez a polgármester! Hogy van az hogy ő nem tud semmit de akkor amikor felkérdezik akkor egyből mondja a választ előre. Ez olyan politika fenyegetés amit nem szabadna annyiban hagyni az érintetteknek. Ami Kalocsán folyik az már botrány!!!! Egy pofátlan polgármester és a nyugdíjas slepp már már a régi pártkorszakot idézik. Igazi kommunista hozzáállás de ezt minek magyarázni egy volt MSZMP párttagnak és vezetőnek..... eldönti azt úgy lesz. Bicskanyitogató ez a Lojbli is, éljátszák a jo rendőr rossz rendőr szisztémát, de vesszen mindenki aki nem balos. Fejlesszük kalocsát jöjjenek a nyugdíjasok! Hurrrrá!

ribizli 2015. szeptember 29. 17:11

Ha a polgármester tudta, hogy Török Ferenc az a bizonyos vállalkozó, akkor vélhetően hallott a fenyegetésről. Már csak az a kérdés, hogy előtte vagy utána szerzett-e tudomást róla...

Szólj hozzá!

Blogok

Mit nézzünk ma a tévében?  Vasárnap, január 21.

Jim Jarmusch 2005-ben bemutatott Hervadó virágok (Galaxy, 21.00) című filmje a legendás rendezőtől megszokott módon lassú ritmusú, ám összetéveszthetetlenül [...]

Urbanista  Menő irodává alakították a villamosremízt

Eredetileg még a lóvasúthoz épült, de egy magyar reklámügynökség szellemesen átalakíttatta.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére