Kalohírek

 

Véghajrában a Kalocsa Szíve – Lakossági fórum az új látogatóközpontban

2015. szeptember 15.,kedd 12:04  |     (4)
Az egykori Nagyszeminárium épületének földszinti helyiségeiben és pincéjében kialakított új látogatóközpontban tartottak lakossági fórumot a Kalocsa Szíve projekt állásáról péntek délután.
Megosztás: 

Szólj hozzá!

A jelenleg a Tomori Pál Főiskolának helyt adó épület pincéjében, a Duna Borrégió borainak bemutatására szolgáló, rendezvények megtartására is alkalmassá tett kiállítótérben tartott összejövetelen – dr. Magóné Tóth Gyöngyi köszöntő szavai után – Loibl László, a projektgazda Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetője többek közt a forgalmirend-változásokról, valamint a látogatóközpontban hátralévő utómunkálatokról szólt. Dr. Bálint József polgármester a program érdemeinek méltatása mellett kritikáit is megfogalmazta. Boromisza Viktor, a műszaki osztály vezetője részletesen ismertette a projekt állását és a hátralevő munkákat . A rendezvény végén a közönség is kérdezhetett, majd az egyelőre üres borkiállító terem első kancsó borából töltött poharakkal koccintottak az eddig elért eredményekre.

Akik eddig követték a projekt előrehaladásának folyamatát, azok kevés új információt kaphattak dr. Magóné Tóth Gyöngyi köszöntője után elhangzott tájékoztatókból, hiszen a munka az előzetesen meghatározott mederben folyik.

A Tájház már átadásra került, a Kálvária megújítása is befejeződött. A rendezvénynek helyszínt adó látogatóközpont átadása is megtörtént – ez az egyik újdonság, ami a fórum apropóját is adta –, itt már csak az utolsó simítások vannak hátra.

A Platán rendezvényközpont épülete már szerkezetkész, a villanyszerelési és épületgépészeti munkákkal folytatódik a beruházás.
Melletta a szökőkút is majdnem kész. Itt korábban a magas talajvíz okozott fönnakadásokat, de mára elkészült a kút medencéje, már a burkolatot is kialakították.

A Schöffer Gyűjtemény épületénél az alapozás okozott fejtörést az építés elején, legutóbb pedig a tetőszerkezet sajátos megoldásai nehezítették a munkát és okoztak némi csúszást a kivitelezésben. Ezzel kapcsolatban – kérdésünkre válaszolva – Boromisza elmondta, hogy a tetőszerkezet sajátos, igen bonyolult csomópontokkal került megtervezésre, ami önmagában is kihívást jelentett volna a mestereknek, a feladatot azonban megoldhatatlanná tette néhány apró hiba a tervrajzokon. Így a terv kismértékű módosítása után folytatódott az építés, és közeledik végstádiumához. Odabent jelenleg a villanyszerelési, épületgépészeti munkálatok és gipszkartonozás történik
A munka jelenlegi állása alapján várhatóan határidőre befejeződik az építkezés.A közterületi rekonstrukciók
kal kapcsolatban az osztályvezető elmondta: A Csillás-parkban kialakítandó turisztikai buszparkoló burkolatainak kialakítása térkövezése folyamatban van, a Szentháromság-térig vezető sétány közművesítési munkálatai már lezárultak, kialakították az útszegélyeket és itt is a térkövezés következik, szintén halad a híd átalakítása.

A Szentháromság-tértől az Érsekkertig vezető szakaszon a közművek talajmunkálatai a végükhöz közelednek, néhány héten belül „kiérnek a földből”, és megkezdődhet a burkolatképzés, tereprendezés és parkosítás, növényesítés.
Az Érsekkertben a közműkiváltások és a szükséges új közművek kialakítása már szintén megtörtént.
Annak, hogy a talajmunkák hamarosan lezárulnak, az a jelentősége, hogy ezt a munkafázist hátráltathatná leginkább egy esetlegesen csapadékos őszi idő.

Egyetlen projektelemnél mutatkozik nagyobb csúszás a kivitelezésben, ez pedig az Érsekkert bejáratánál álló házban kialakítandó fogadóépület. Ennek aláalapozása már lezárult, most a falazatok kialakítása folyik. Ennek ellenére – ha további nehézségek nem merülnek föl – itt is tartható lesz a határidő.

A Schöffer-torony (Chronos-8) fölújítása szintén zajlik, amint bárki láthatja, ha arra jár, és nincs is kétség afelől, hogy a fölújítás határidőig befejeződik. Informatikus szakemberek jelenleg is dolgoznak azon az algoritmuson, amely működteti, vezérli majd a fényszobrot. Ezzel kapcsolatban a helyszínen lévő munkatársunk megkérdezte, hogy az eredeti kialakításhoz hasonlóan „interaktív” lesz-e a szobor, hiszen a művész koncepciójának lényeges eleme volt, hogy a torony reagáljon a környezetére. A tér három pontján hang, illetve rezgésérzékelők voltak elhelyezve, amint arra sokan emlékeznek, és a szobor a bejövő jelek segítségével módosította a programját.
Azonban a megújult szobor nem ilyen lesz: mostantól egy előre megszabott program szerint mozog és világít majd a torony – derült ki a válaszból.

Loibl László Boromisza válaszához hozzáfűzte: a torony programjának több beállítási lehetősége lesz, amelyet manuálisan lehet majd megváltoztatni a helyszíni kapcsolószekrényben található kapcsolókkal.

[Kissé életszerűtlennek tűnik, hogy azon kevesek közül, akiknek lesz kulcsuk a kapcsolószekrényhez, időközönként valaki majd kiballag, kinyitja, és hangulatának megfelelőbb programra vált… – A szerk.]

Bálint József ezzel kapcsolatban elmondta: osztja a kérdésben foglalt véleményt. Úgy vélte, az így megújult szobor művészileg emiatt kevesebbet fog nyújtani az eredetinél.Jönnek-e majd a turisták?

A rendezvény helyszínével kapcsolatban Loibl László rámutatott: a fogadótér és borkiállítás tartalommal való megtöltése sok feladatot ad még. A helytörténeti kiállítás – amelynek helyén az érkezők még csak kopasz falszerkezeteket találtak – üveglapokra applikált információs táblákból áll majd, így azok fölszerelése nem igényel majd sok időt. Ám a bortárlat berendezése, és a hely élettel, programokkal való megtöltése már nagyobb falat lesz. Loibl rámutatott: a projektelemekre vonatkozó ötéves fönntartási és üzemeltetési kötelezettség, főleg ilyen sok helyszínen, nagy terhet ró majd a városra.

Ehhez csatlakozva a polgármester is megfogalmazta azt a kritikát, hogy az üzemeltetésre vonatkozóan nem volt kellőképp átgondolva a projekt. Ahhoz, hogy a beruházás elérje célját ide kell csábítani a turistákat. Ugyanakkor alig leplezett iróniával szólt előző este megjelent cikkünk azon kitételére, amely szerint városunk új látványosságai turisztikai bombaként robbannak majd, és kétségét fejezte ki az ide irányuló turizmus látványos növekedését illetően, mondván, ő nem ilyen optimista.

Egy lakossági kérdés ugyanezt firtatta. Minek? Kinek? – kérdezte az épülő turisztikai célpontokra utalva, hiszen a városban járva-kellve alig lát turistát. Úgy vélte, még a korábbiakhoz képest is folyamatosan fogy a számuk. Ugyanúgy a paprikatermesztés tekintetében: fesztiválozunk, de már alig lehet paprikaföldet találni Kalocsa környékén.

És, ha jönnek, aludni hova mennek?

Ezzel kapcsolatban a polgármester rámutatott: a város turizmusa számára elsősorban nem a szervezett csoportok jelenthetnek kitörési pontot, hanem az, ha az egyéni turisták, kiránduló családok is célpontul választják Kalocsát. Emellett fölhívta a figyelmet arra a problémára is, hogy alig van Kalocsán szálláshely, és ehhez a nagyprojekthez sem létesül, kimaradt a tervből, amit hibának tart, bár megemlítette, hogy a Dunapataji Takarékszövetkezet műemlék jellegű lakóépületében jelenleg folyó munkálatok során – a beruházó előzetes tájékoztatása szerint – minőségi szálláshelyek létesülnek, amire nagy várakozással tekint.

Egy másik kérdező arra volt kíváncsi, mi értelme van annak, hogy a Szentháromság-tértől a víztoronyig és a másik irányba is megépült az új ivóvízközmű, de magán a téren nem, ott a régi közművek maradtak a talajban.
Boromisza Viktor erre azt válaszolta, a hálózat szempontjából előnyösebb lett volna, ha ezt is tartalmazza a projekt, de a munkák egyidejűsége miatt a szükséges felvonulási, logisztikai területek biztosítása így is komoly kihívást jelentett, ha pedig még a tér is átjárhatatlan lenne, az állandó fennakadásokat okozna az építésnél és a közlekedésben is. Ezért ennek a szakasznak a rekonstrukciójára egy későbbi projekt keretében kerülhet sor.

Parkosítás: kettőt fizet, egyet vihet!

Egy környékben lakó a megújult Kálvária mellé telepített növényzet siralmas állapotára hívta föl a figyelmet. 
Elmondta: az oda ültetett tuják és előnevelt facsemeték nagy rész kiszáradt. Senki sem gondozta egész nyáron át.

[Ezt egy terstületi ülésen már Bolvári Ferdinánd képviselő is fölvetette. Ki fogja a csere költségét megfizetni? 
–  kérdezte akkor a városatya. – A szerk.]Erre Loibl László azt válaszolta, hogy nem volt kellőképp tisztázott, hogy kinek a feladata a növényzet gondozása. Mint fogalmazott, "a sok bába közt elveszett a gyerek". A terület tulajdonosa telekkönyvileg az érsekség, ezért a fönntartás az ő feladata lett volna, de hogy pontosan mikortól, arról valószínűleg nem kaptak megfelelő tájékoztatást. Loibl elmondta, a kiszáradt növények hamarosan pótlásra kerülnek, és a továbbiakban megoldott lesz a gondozásuk is.

Ehhez kapcsolódva a polgármester értetlenségét fejezte ki, hogy a pályázatokat ilyen rendezetlen tulajdonviszonyok közt tették meg, ezért az érsekséggel területcserés megoldást kezdeményezett. Kérdésünkre válaszolva elmondta: a Hősök szobra körülötti területet kapja meg cserébe az egyház. Ez azonban jelenleg forgalomképtelen területként nyilvántartott földrészlet, ezért a cserét meg kell előznie a terület átsorolásának.

Jövőre: majális az Érsiben!A rendezvény végén dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsa Művelődési Központ vezetője elmondta: az új helyszíneknek, köztük a rendezvényt is befogadó pincehelyiségnek tartalommal, élettel való megtöltése a városban élők feladata lesz, amihez várják a lakosság ötleteit is. Végül már jó előre meghívta a megjelenteket jövő év május elsejére az akkorra megújuló Érsekkertbe egy fergeteges majálisra, itt a helyszínen pedig egy pohár bor melletti kötetlen beszélgetésre.
Hozzászólások

ribizli 2015. szeptember 17. 08:42

Csodálkoztam, hogy nem az eredeti működést állítják vissza. Nem úgy ismertük meg a projektet tervezőket, hogy ezt ne tartsák szem előtt. Köszönjük az infót Geronimo!

Azon viszont nem csodálkozom, hogy halvány lila gőzük sincs Loibllal az élen, hogy hogyan fog működni a torony. Lehangoló, hogy egy év alatt legalább ennyire nem került képbe az általa vezetett cég projektjéről.
Annak meg, akinek kisujjában van a Kalocsa Szíve, megint nem adtak felszólalási lehetőséget.

Kompetenciából egyes.

Joco 2015. szeptember 16. 07:44

A fikázás az megy, de a gyerekek még mindig sírnak ( Erdély elmaradása miatt). Viccet félre mit várunk egy polgármestertől akinek a mai napig a legnagyobb turista célpontja az italokokat áruló kereskedelmi egységek.Mit keresett itt a Magóné? Egy nyitó lakossági fórumon minimum egy öltöny (ja és nem világosszürke 2 számmal nagyobb) illett vóna, nem egy maffiozos bőrdzseki! Ha jol tudom az üzemeltetésre komplett koncepció volt nem kellett volna és nem kellene folyamatosan kirugni a fiatal ehhez értő embereket.Mint a Rigot aki felfuttata a vizimadar parkot, a TDM et perifériára tenni akinek a tevékenysége erről szólna. Ehelyett van megint 1.5 napos paprika nap Neotonnal meg Karthagoval. Igy nem is lesz turizmus. Egy Hajós kepes normális tartalommal megtölteni egy Orbán napot, de még egy koccintás napján is különb koncertek programok voltak. Szégyen ez a városra nézve. El kell ezeket zavarni! Magónéstől Loibangeligabistól már végre a Pécs A ba.

Süni 2015. szeptember 15. 21:45

Nem újdonság, hogy fel vagyok újfent háborodva! Ki látott már ilyet, hogy egy polgármester a saját városa projektjét fikázza nyílt színen.

Remélem az éjféli tüzijáték és a saját magukat koronáztató képviselők után nem kell magyarázni azt, hogy milyen szellemiség kapott többséget Kalocsán. Ezek az emberek megették a kenyerük a javát, nem bizakodással tekintenek a jövőbe, hanem kritizálnak mindent ami kicsit is előremutató. Ez lehúz mindenkit és mindent. Nem mondom, hogy nincs a projektben kockázat, de könyörgöm, ha meg se próbáljuk, akkor mit várunk?. Egy templom miatt már nem jönnek a túristák, az attrakciók terén évtizedes lemaradást kell ledolgozni. Erre történtek lépések az előző ciklusban. Örültem volna, ha látom az ötletgazdákat, a terv kidolgozóit, akik valóban hisznek Kalocsa egyik kitörési pontjában és nem csak ezeket a semmitseakarókat. Talán nem értek rá ők erre a fórumra?

Geronimo 2015. szeptember 15. 18:46

A Schöffer torony működésével kapcsolatban úgy látszik rosszul voltak informálva a fórumon megszólalók, ugyanis megbízható forrásból (a kivitelezésben részt vevő szakembertől) tudom, hogy teljes mértékben az eredeti mechanizmus alapján fog működni a torony a felújítást követően, azaz mikrofonok és fényérzékelő szenzorok segítségével a külvilág ingereire egy előre meghatározott program szerint reagálnak majd a lámpák és a tükröket mozgató motorok.

Szólj hozzá!

Blogok

Mit nézzünk ma a tévében?  Vasárnap, január 21.

Jim Jarmusch 2005-ben bemutatott Hervadó virágok (Galaxy, 21.00) című filmje a legendás rendezőtől megszokott módon lassú ritmusú, ám összetéveszthetetlenül [...]

Urbanista  Menő irodává alakították a villamosremízt

Eredetileg még a lóvasúthoz épült, de egy magyar reklámügynökség szellemesen átalakíttatta.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére